Σχεδιασμός και Δημιουργία Ψηφιακού Υλικού στην Εκπαίδευση.
Posted 06/12/2011
on:Το σχολείο μας συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Αιγαίου όλο το χρόνο. Φοιτητές το επισκέπτονται στα πλαίσια των πρακτικών τους ασκήσεων, εκπόνησης εργασιών, ερευνών κτλ. Η φοιτήτρια Βαϊτσίδη Γεωργία αφού επισκέφθηκε και παρακολούθησε κάποιες διδακτικές ώρες στο σχολείο μας , πραγματοποίησε 4 διδασκαλίες με θέμα : «Σχεδιασμός και Δημιουργία Ψηφιακού Υλικού στην εκπαίδευση » Πιο συγκεκριμένα:
1η διδακτική ώρα: Εισαγωγή στην ενότητα Υπολογιστής και Επικοινωνία και παρουσίαση των κεντρικών μονάδων ενός υπολογιστικού συστήματος.
2η διδακτική ώρα: Εμπέδωση των νέων εννοιών και γνώσεων μέσω ενός βιωματικού παιχνιδιού, όπου τα παιδιά δημιουργούν τον δικό τους «χειροποίητο υπολογιστή».Συγκεκριμένα, έχοντας φέρει άδεια κουτιά σε σχήμα και μέγεθος που αναλογούν στα τμήματα του Η/Υ (κουτιά από παπούτσια, μικρότερα ή μεγαλύτερα σε διάφορα σχήματα) τα παιδιά σε ομάδες τα σχεδιάζουν έτσι ώστε να θυμίζουν το αντίστοιχο τμήμα του υπολογιστή (τα βάφουν και τα ετοιμάζουν κατάλληλα). Αφού γίνει αυτό τα παιδιά «αντιπροσωπεύοντας» ένα από αυτά και αναφέροντας συνοπτικά τη χρήση τους, με τη βοήθεια ενός σπάγκου τα ενώνουν μεταξύ τους τα επιμέρους τμήματα και δημιουργούν τον δικό τους «χειροποίητο υπολογιστή».
3η διδακτική ώρα: Διάκριση μονάδων υπολογιστή, παρουσίαση διαφορετικών μορφών και ανάλυση της μονάδας της οθόνης.
4η διδακτική ώρα: Εκμάθηση προγράμματος ζωγραφικής (Photo Studio Paint) και παραγωγή υλικού. Εδώ δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να δημιουργήσουν τη δική τους ζωγραφιά θέλοντας να εκφραστούν αλλά και να εφαρμόσουν όσα διδάχθηκαν στα προηγούμενα μαθήματα με την χρήση των net books του σχολείου.
Η Γεωργία Βαϊτσίδη εκτός του ότι μας έστειλε φωτογραφικό υλικό από κάποιες δράσεις που μετείχαν τα παιδιά μας έγραψε στο email «……η πρακτική μου άσκηση θα μπορούσα να πω πως αποτέλεσε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα καθώς ήταν η πρώτη φορά που μπήκα σε σχολική τάξη για να διδάξω ένα αντικείμενο. Η υλικοτεχνική υποδομή και γενικότερα το κλίμα του σχολείου έφεραν πολύ πιο σπουδαία και ενδιαφέροντα αποτελέσματα από αυτά που περίμενα. Η μικρή ηλικία των μαθητών δεν τα εμπόδισε να δημιουργήσουν, να εκφραστούν, να συνεργαστούν και να αναπτύξουν δεξιότητες στον Η/Υ που πιθανόν προηγουμένως να μην είχαν. Διαπίστωσα ακόμη πως τα παιδιά μπορούν να δημιουργήσουν πολλά περισσότερα από όσα αναμένονται από ένα σχέδιο εργασίας αρκεί να τους δοθούν οι κατάλληλες βάσεις-γνώσεις και το κατάλληλο υλικό για να εκφραστούν. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στις δασκάλες της Α’ Δημοτικού για την άψογη συνεργασία τους αλλά και στους ίδιους τους μαθητές για την προσοχή και την διάθεση που έδειξαν. Βαϊτσίδη Γεωργία «
Ετικέτες: υπολογιστής, Α Τάξη, Γλώσσα, Μελέτη Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ευέλικτη ζώνη, μαθηματικά
Σχολιάστε