Το ιστολόγιο της κυρίας Ανθής

Η Β τάξη γνωρίζει τη συνοικία της !

Posted on: 28/11/2012

Στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος ξεκινήσαμε σήμερα να γνωρίσουμε τη συνοικία μας. Πρώτος μας σταθμός ο ιερός ναός των Αγίων Αποστόλων. Ο ιερέας του ναού, ο πάτερ  Παΐσιος μας υποδέχθηκε με χαρά.  Του δείξαμε το βιβλίο μας κι εκείνος πρόθυμα άρχισε να μας ενημερώνει για το ναό της ενορίας μας.  Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ναός είναι αφιερωμένος στους 12 Αποστόλους ,απ΄όπου πήρε και το όνομά της η συνοικία μας, κι εορτάζει στις 30 Ιουνίου.

Μέσα στην εκκλησία παρατηρήσαμε τα θρονιά ή στασίδια τα οποία είναι διαφορετικές καρέκλες από τις συνηθισμένες, με σκαλίσματα κι η μία δίπλα στην άλλη, για να συμβολίζουν ότι έτσι πρέπει να ‘μαστε και στη ζωή , με αγάπη ο ένας δίπλα στον άλλο. Επίσης, μπορούσαμε να τις ανασηκώσουμε, σε ένδειξη σεβασμού όταν πχ γίνεται ηπεριφορά των Τιμίων Δώρων.

Ο πάτερ  Παΐσιος, μας εξήγησε την διαρύθμιση στο τέμπλο του ναού, είδαμε το προσκυνητάρι, θαυμάσαμε τους πολυελαίους, τα καντήλια, τις εικόνες και τα μανουάλια.

Μιλήσαμε για τις αγιογραφίες, τους αγιογράφους, τις δωρεές των οικογενειών, τα αφιερώματα.  Μάλιστα μας δόθηκε η ευκαιρία να συγκρίνουμε μια ψηφιδωτή εικόνα με τις αγιογραφίες.

    

Σηκωθήκαμε για να παρατηρήσουμε το παγκάρι, τον άμβωνα, τον γυναικωνίτη, τον επισκοπικό θρόνο, τα ψαλτήρια, τα προσκυνητάρια. Σ ΄όλη τη διάρκεια κρατούσαμε σημειώσεις κι ο πάτερ Παΐσιος διευκρίνιζε τις απορίες μας.

                    

Μας εξήγησε τη θέση των εικόνων δεξιά κι αριστερά της Ωραίας Πύλης και επισήμανε πως πάντα δίπλα από την εικόνα της Παναγίας μπαίνει η εικόνα του Αγίου/ων που αφιερώνεται ο ναός.

Στη συνέχεια ο πάτερ Παΐσιος μας άνοιξε την Ωραία πύλη για να δούμε την Αγία Τράπεζα κι όσα άλλα αντικείμενα υπήρχαν εκεί. Μας θύμισε και κάτι που είχαμε μάθει πριν λίγες μέρες στον προσανατολισμό, ότι δηλαδή πάντα το ιερό των εκκλησιών βρίσκεται ανατολικά και με την ευκαιρία ξαναπροσδιορίσαμε τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

Μιλήσαμε κι άλλο για τις τελετές που γίνονται μέσα στην εκκλησία όπως γάμοι, βαφτίσεις και τις τελετές που γίνονται έξω από την εκκλησία όπως περιφορά εικόνων, επιταφίου, αρτοκλασίες και  κρατήσαμε σημειώσεις

         

Έπειτα ο πάτερ Παΐσιος μας προσκάλεσε δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο για να μας ξεναγήσει και να μας φιλέψει. 

Δεν παρέλειψε να μας  μιλήσει για τις δραστηριότητες της εκκλησίας και το φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί στην περιοχή μας. Καθημερινά δίνει 

συσσίτιο και στήριξη σε απόρους . Επίσης, εθελοντικά κάποιοι εκπαιδευτκοί  βοηθούν στο διάβασμα  παιδιών. Γίνονται και μαθήματα αγιογραφίας για παιδιά κι ενήλικες.

         

Ευχαριστήσαμε θερμά τον πάτερ  Παΐσιο και τις κυρίες που βοηθούν εκεί για την ξενάγηση, την φιλοξενία, τα φιλέματα και τα δωράκια !!!

Στη συνέχεια κάναμε γραμμούλες για να ξεκινήσουμε την βόλτα μας στη συνοικία μας. Ήδη στην τάξη είχαμε κάνει προεργασία, οπότε έπρεπε να τα δούμε και στην πράξη.

Μόλις βγήκαμε από το ναό απέναντί μας ήταν στολισμένη μια τεράστια φάτνη που δεξιά της είχε τον Αη Βασίλη με τα δώρα.

φάτνη     Αη Βασίλης

Πιο κει το γήπεδο και λίγο αργότερα βγήκαμε στο κεντρικό δρόμο.

γήπεδο

Τα παιδιά εντόπιζαν τα δικά τους σπίτια, τα σπίτια των συγγενών και φίλων τους. Παρατηρούσαμε τα φυτά και τα λουλούδια στις αυλές , το πεζοδρόμιο και το δρόμο. Είδαμε βασιλικούς, τριανταφυλλιές, ιβίσκους, κληματαριές, λεμονιές, πορτοκαλιές, μανταρινιές, βουκαμβίλιες, σκυλάκια και φραγκοσυκιές.

ιβίσκος    συνοικία

Τα περισσότερα σπίτια ήταν πολυκατοικίες κι ελάχιστες μονοκατοικίες. Σε λίγο φτάσαμε στο ηρώο, όπου εκεί το σχολείο μας καταθέτει το στεφάνι σε κάθε εθνική γιορτή. Το παρατηρήσαμε και διαβάσαμε τις επιγραφές.

ηρώο

Ακριβώς απέναντι το νοσοκομείο της Ρόδου.

νοσοκομείο Ρόδου

Προχωρώντας εντοπίσαμε το υδραγωγείο, το σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα λύκεια, το φαρμακείο μας, το περίπτερο, μίνι μάρκετς, ψητοπωλεία, τα γραφεία του αθλητικού σωμείου της συνοκίας μας, τον παιδικό σταθμό, το κέντρο  φροντίδας των ηλικιωμένων και το ΚΕΠ των Αγίων Αποστόλων.

υδραγωγείο

ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

φαρμακειο     αθλητικός σύλλογος

Ευχάριστη έκπληξη ήταν η επίσκεψη της τάξης μας στο κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων. Οι παππούδες κι οι γιαγιάδες και το προσωπικό μας υποδέχτηκαν με τα πιο ζεστά τους χαμόγελα.

Για να τους ευχαριστήσουμε τραγουδήσαμε όλοι μαζί το «χαρωπά τα δυο μου χέρια». Έγιναν κι αυτοί παιδιά μαζί μας, τραγούδησαν, μας χειροκρότησαν, μας φίλεψαν και μας έδειξαν

τις καταπληκτικές χειροτεχνίες που επιμελούνται οι ίδιοι. Μάλιστα μας κάλεσαν να τους επισκεφτούμε ξανά για να μας δείξουν πως τις φτιάχνουν !!! Τους ευχαριστούμε πολύ !!!

100_1373    χαρωπά το δυό μου χέρια   100_1375

κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων            χειροτεχνίες

Η βόλτα μας στη συνοικία έκλεισε με την επίσκεψή μας στο ΚΕΠ των Αγίων Αποστόλων και το πάρκο της συνοικίας μας !!!

ΚΕΠ

πάρκο

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους  όσους συνέβαλαν στο να γνωρίσουμε την συνοικία μας !!!!!!

Και του χρόνου μας !!!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Επισκέπτες από 31/1/2012

free counters

Καιρός

booked.net

Ακολουθήστε μας γράφοντας το email σας!
Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Προστεθείτε στους 102 εγγεγραμμένους.

Αρχείο

Ανοιξιάτικο βραβειάκι από το νέο νηπιαγωγείο που ονειρεύομαι! http://dreamkindergarten.blogspot.gr/ Ευχαριστούμε Ανθή !

2 Βραβεία από τα ιστολόγια Ο ΖΩΗΡΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ http://ozoirosmathitistisdeuteras.blogspot.gr/ και Μετά την πρώτη….. http://afteraclass.blogspot.gr/ Ευχαριστούμε πολύ Αντώνη και Χάρη !!!

Δεν ξεχνώ καθημερινά το φρουτάκι μου :)

Ημερολόγιο άρθρων

Νοέμβριος 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Το κανάλι μου στο youtube

κλικ στην εικόνα

Πρόσφατα άρθρα

Αντίστροφη μέτρηση

ΟΜΟΡΦΗ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!11/09/2019
ΟΜΟΡΦΗ, ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!

Χρήσιμες συνδέσεις για το νηπιαγωγείο

RSS Los Niños

  • Παρουσιάστηκε σφάλμα. Το κανάλι ίσως είναι εκτός λειτουργίας. Δοκιμάστε αργότερα.
Αρέσει σε %d bloggers: